Консерванти в косметиці

Косметичні компанії намагаються створити продукцію, що перевершує по ефективності продукцію інших косметичних компаній, щоб забезпечити догляд за шкірою своїх покупців. Однак при цьому косметика повинна зберігати свої властивості досить тривалий час. Тому в її склад часто містять консерванти.

Консерванти в косметиці


Одним з головних компонентів будь-якої косметики є вода, яка необхідна для нашої шкіри. Однак та ж вода є чудовим середовищем для розвитку абсолютно всіх бактерій, грибів та інших мікроорганізмів, які знижують ефективність такої косметики, або навіть викликають різного роду інфекції.

Незважаючи на те, що технології в косметології постійно удосконалюються, консерванти продовжують використовуватися для того, щоб основні косметичні інгредієнти могли ефективно впливати на шкіру досить тривалий час.

Консерванти в косметиці

Основною характеристикою усіх консервантів є те, як вони впливає на мікроорганізми, які з’являються в косметиці. Консерванти бувають двох видів:

•Феноли, спирти, а також кислоти і їх солі.

•Альдегіди, похідні галогену або ртуті.

Входять до складу косметики, консерванти, повинні відповідати наступним вимогам:



•Впливати на широкий спектр мікроорганізмів, бути активними в невеликій кількості, бути водорозчинними і не розчинятися в маслі.

•Не бути токсичними, сенсибілізуючими і дратівливими, бути без запаху і кольору.

•Бути хімічно інертними, стійкими до впливу кисню, світла і високої температури.

•Взаємодіяти з вхідними до складу косметики інгредієнтами.

Наскільки ці консерванти безпечні? Це один з найбільш спірних питань. Раніше консерванти часто приводили до алергії та подразнень. Також і останні дослідження довели, що консерванти можуть стати причиною захворювань шкіри.

Консерванти в косметиці

Найпопулярніші консерванти в косметиці

1.Парабени. Це складні ефіри кислоти гидроксибензоидной, які помірно розчиняються у воді і добре розчиняються у пропіленгліколі. У них висока протигрибкова ефективність, однак, слабку антибактеріальну дію. Їх часто використовують поряд з іншими консервантами. Якщо використовувати парабени в допустимих кількостях, вони не шкідливі, проте якщо це перевищити кількість, вони можуть проникнути через шкіру в лімфу.

2.Формальдегід. У косметиці він найчастіше присутня у вигляді 37% розчину формаліну, ефективного в боротьбі проти грибків та бактерій. Однак якщо ця речовина присутня у косметиці в більшій кількості, виробники на етикетці повинні про це попереджати, так як така косметика може викликати різні шкірні проблеми.

3.Галогеніди. У їх склад зазвичай входять хлор або фтор. І хоча такі речовини існують в природі, в косметичні засоби вони входять у вигляді синтетичних волокон. У них висока антимікробна дія, але вони здатні викликати роздратування і алергію. Косметичні засоби, які містять финилртутные солі і тимеросал, можуть використовуватися тільки в косметичних засобах, призначених для зняття макіяжу.

4.Комбінація декількох коштів може розширити активність їх дії і збільшити безпеку такої косметики для споживача, адже в такому разі можна знизити дозу кожного компонента.

5.Останнім нововведенням на ринку косметики стає біокосметіка з використанням природних консервантів, які також повинні відповідати певним вимогам і використовуватися у відповідній формі і концентрації. Однак термін придатності такої косметики невеликий, він складає всього дванадцять-тринадцять тижнів.

Натуральні косметичні консерванти

1.З давніх пір для продовження терміну придатності косметики додавали в неї кислі з’єднання. Найчастіше це була оцтова, молочна або лимонна кислоти, найбільше підходять для шкіри.

2.Бензойна кислота повинна бути використана в концентрації 0,2-0,4%. Вона дуже ефективна проти дріжджів і грибків, однак проти бактерій вона також ефективно бореться. Бензойна кислота стійка до ультрафіолету і високих температур.

3.Сорбінова кислота. Цей консервант, пригнічує ріст дріжджів, патогенів і цвілі, він стійкий до окислювальним і ультрафіолетових впливів. Гликолиевая і саліцилова кислоти мають протигрибкову активність.

4.Масляні екстракти рослин також можуть продовжити термін придатності косметичної продукції. Ефірні масла володіють протигрибковою і антибактеріальну дію, особливо ефірні олії чебрецю, чанного дерева, гвоздики, лаванди, шавлії, кориці і розмарину.

5.Етиловий спирт. Один із найдавніших і ефективних консервантів, він збільшує деяким з’єднанням їх розчинність у воді. Особливо це стосується ароматичних масел, які посилюють дію косметики. Проте спирт потрібно додавати в мінімальних кількостях, адже якщо переборщити, він викличе роздратування і сухість шкіри.

6.Срібло. Напевно, це самий відомий древній консервант, володіє протигрибковою і бактерицидною дією. Наночастинки срібла входять до складу багатьох косметичних продуктів, вони безпечні навіть для самої чутливої шкіри.

7.Токоферол або вітамін Е. Це натуральний консервант для жирових емульсій. Вітамін притуплює процеси окислення, тому термін придатності продукції збільшується. Косметика, до складу якої входить цей інгредієнт, володіє зволожуючим і антиоксидантним ефектом.

8.Відсутність консервантів. Косметика, у якій немає консервантів, може зберігатися лише вісім-чотирнадцять днів. Якщо ємність такого засобу має дозатор, то можна продовжити цей термін до двадцяти днів, якщо зберігати її в холодильнику.

Склад косметики також дуже сильно впливає на його зберігання. Наприклад, якщо в косметиці міститься білок (еластин або колаген), то вона може зберігатися не більше семи днів. Тому навіть якщо на упаковці написано, що косметика без консервантів, це не означає, що їх там зовсім немає. Швидше, це говорить про несумлінності виробника.